Göz Kaslarını Esnetin
Gözlerimiz hızlı okuma işlemi için yeterince esnek olmalıdır.Ve daha da önemlisi sayfa üzerindeki hareket alışkanlıkları hızlı okumada en belirleyici faktörler arasındadır.
Gözlerinizi bu sayfa hareketleri için programımızda bulunan egzersizlerle eğitin.
Aktif Görme Alanınızı Genişletin
Gözünüz bir yere odaklandığında o noktanın çevresinde çözümleyebildiği alan onun anlayabildiği alandır.Bunu genişletmek için sabit biryere gözünüzü odaklayın ve daha çok alan görebilmeye çalışın. Bunun için egzersizlerimizden faydalanın
İç Seslendirme Yapmayın
Eğer artık dakikada 100 kelimenin üzerinde okuyorsanız iç seslendirme yapmayı tamamen bırakın. İç seslendirme okuduğun her kelimeyi kafanızda seslendirme alışkanlığıdır. Birçok insan bunu bir şekilde yapmaktadır.Hatta kimi zaman mırıldama şeklinde dıştan bile seslendirme yapanlarımız olabilir.Bunu tamamen bırakmamız gerekiyor. Okumaya başladığınızda kendinize iç sesinizi kullanmayın.O sesi dinlemeyin sesi duymayın.
Gözler ve beyin arasında ışık hızında işlem yapılır.Ama araya iç sesiniz girerse bu hız düşük olacaktır.Hızlı okumada göz görür beyin işler ve sürekli kelime blokları fotoğraflanır ve beyine gönderilir.Bu fotoğraflar beyinde ışık hızında işlenir.Yazının anlamı daha çabuk kavranır.Yazının bütünlüğü unutulmaz daha kolay anlaşılır.
İçten seslendirdiğinizde kelimelerin beyninizde söylendiğini duyarsınız.Kafanızdaki sesi kapatmak için, ilk olarak ses olduğunu fark etmeniz gerekir (Bu yazıları nasıl okudunuz? Kafanızda içses varmıydı?)
Kötü alışkanlık kaybolana kadar bunu çalışmalısınız. Bunu aşmak için kelimeleri bloklar halinde okumak faydalı olacaktır çünkü blokları seslendirmek daha zordur.
İç sesinizi ortadan kaldırmak tek başına bile okuma hızınızı önemli ölçüde artıracaktır.
Kelime Kelime Okumayın - Blok Okuma Yapın
Kelime kelime okumak sadece yavaş olmak demek değildir. Aynı zamanda ayrı ayrı kelimelere konsantre olduğunuzda, anlatılan konuyu genellikle kaçırırsınız. Her bir kelimeyi ayrı bir birim okuyan insanlar kelimeleri bloklar halinde hızlı bir şekilde okuyanlara göre daha az anlarlar. (Bu yazıyı okurken gözlerinizin nasıl hareket ettiğini düşünün. Her bir kelimeyi mi okuyorsunuz yoksa iki, üç veya beş kelimelik bloklar halinde mi okuyorsunuz?)
Program içindeki egzersiz ve hızlı oku kategorisindeki çalışmalar size blok okumayı öğretmek için tasarlanmıştır.
Bir kerede okuduğunuz kelime sayısını arttırmayı deneyin. Aynı zamanda metni gözlerinize daha yakın tutarak tekli odakla okuduğunuzda kelime sayısını önemli ölçüde arttırabilirsiniz. Her bir blokta ne kadar fazla kelime okursanız, o kadar hızlı okuyabilirsiniz!
Geri Dönüş Yapmayın
Geri Dönüşler metinleri gereksiz bir şekilde yeniden okumaktır.
Bazen insanlar okudukları kelimelere ve hatta cümlelere geri dönerek doğru okuyup okumadıklarından emin olmak isterler. Bunun gibi geriye gitme davranışını gerçekleştirdiğinizde, metinin akışını ve yapısını kaybedersiniz ve metnin tamamını anlamanız düşebilir.
Geri Dönüşler konusunda oldukça dikkatli olun ve gerçekten gerekmedikçe metinleri yeniden okumaktan kaçının.
Gözleriniz önceki cümleye gitme sayısını azaltmak için okuduğunuz satırlarda işaretçi kullanın. Bu parmağınız veya bir kalem olabilir. Gözleriniz işaretçinin ucunu takip edecek ve geriye dönüşleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu yöntemi kullanarak okuma hızınız işaretçiyi ne kadar hızlı hareket ettirdiğinize bağlıdır.
Gözleriniz Fotoğraf Makinesidir
Gözünü bir fotoğraf makinesi gibi kullanın her saniye 2-4 kelime grubunu çekip beyninize gönderdiğinizi varsayın.Sayfada bu şekilde ilerleyin.Emin olun okuduğunuz metni her zamankinden daha hızlı ve daha kolay anlayacaksınız.Bunu denemeye gayret etmelisiniz.
Konsantre olun
Okudukça konsantrasyonunuzu arttırmak için okurken birden fazla işi aynı anda yapmayı bırakın ve dikkat dağıtıcı öğeleri mümkün olduğunca kaldırın. Bu özellikle önemlidir çünkü kelime bloklarını bir araya getirirken ve iç sesinizi bastırmaya çalışırken, birkaç sayfa okuduğunuzu ve hiçbir şeyi düzgün anlamadığınızı fark edebilirsiniz. Etkili bir okuyucu olmak için bundan kaçınmalısınız.
Okumaya Bütünsel Yaklaşın
Bize, her bir kelimeyi, cümleyi, paragrafı ve sayfayı sırasıyla ele alarak soldan sağa ve aşağıya doğru okumak öğretilmiştir. Bunu yaptığınız zaman temel bilgilere ek olarak destekleyici bilgilere de aynı oranda dikkat edersiniz. (Genellikle gerçekten bilmeniz gerekenden daha fazla bilgi size sunulmuş olur.)
Bunun üstesinden gelmek için sayfalarda başlıkları tarayabilir ve madde olarak ve koyu renkli yazılmış metinlere bakabilirsiniz. Yazarın anlatmak istediklerini kavramak için tüm metni okumanız gerektiğine dair bir kural yoktur. Bu nedenle hızlı bir şekilde tarama işlemi gerçekleştirerek nelerin gerekli olduğuna ve nelerin gerekli olmadığına hızlı bir şekilde karar verebilirsiniz. Kısa bir göz gezdirme yapın ve sadece temel kısımlara odaklanın.
Okudukça yazarın yazma nedenini göstererek ekstra bilgileri belirlemeye çalışın. Eğer anlatmak istediğini anlarsanız, örnek veya anekdotları okumanıza gerek kalmaz. Benzer olarak neleri yeniden okumanız gerektiğine karar verin. Önemli bir paragrafı yeniden okumak aynı konuyu anlatan sekiz paragrafı okumaktan çok daha iyidir.